Heerlijke babaghanoush. Rokerige smaak van aubergine met tahini saus

31 augustus 2023 | 0 Reacties

Babaghanoush eenvoudig en snel te maken

Welkom terug. Yalla Fallafel-liefhebbers. Nu gaan we het hebben over de lekkere en de op een na meest bekende gerecht uit de keuken van het Midden Oosten. Ja inderdaad >De Babaghanoush. “Runner up” na de meest bij vrijwel iedereen bekende hummus of zoals sommigen schrijven hoemoes :).

Niet iedereen houdt van deze rokerige smaak van babaghanoush maar als je er wel van houdt dan is het verslavend lekker. De aubergine is een aparte groente om te maken. Niet iedereen weet wat de juiste manier is om te bereiden. Als het niet goed wordt voorbereid, heb je de kans dat er nog overtollige solanine en tomatine achterblijft die vooral in nachtschade planten aanwezig zijn. Daardoor kan het een lichte jeuk in je mond veroorzaken. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.

Babaghanoush is heel eenvoudig te maken en ook nog eens gezond. Het is overigens anders dan het andere bekende gerecht mutabbel die ook van geroosterde aubergine wordt gemaakt. Babaghanoush heeft minder ingrediënten en is heel gemakkelijk te maken. Je kunt ook mijn Instagram bekijken om te zien hoe makkelijk de aubergine te bereiden is.

Ingredienten en bereidingswijze

Ingrediënten:

  • 2 grote aubergines
  • 3 eetlepels tahini
  • 3 eetlepels verse citroensap
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • Een scheutje olijfolie
  • Verse peterselie, gehakt (voor garnering)

Bereidingswijze

  • Verwarm je oven voor op 200°C.
  • Prik de aubergines op meerdere plaatsen in met een vork. Dit voorkomt dat ze barsten tijdens het roosteren.
  • Plaats de aubergines op een bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten, tot de schil donker en gerimpeld is en het vruchtvlees zacht aanvoelt.
  • Haal de aubergines uit de oven en laat ze even afkoelen. Snijd ze doormidden en schep het vruchtvlees. Of doe het snel en eenvoudig zoals in mijn Instagram-reel wordt aangegeven. De puree van de aubergine kun je dan in een keer uitpersen.
  • Doe het aubergine puree in een kom en voeg tahini, vers citroensap, fijngehakte knoflook (optioneel) en een snufje zout toe.
  • Gebruik een vork om de ingrediënten tot een puree te pureren.
  • Terwijl je mixt, voeg je geleidelijk een scheutje olijfolie toe voor een extra zijdezachte textuur.
  • Proef en voeg indien nodig meer zout of citroensap toe om de smaken in balans te brengen.

Serveren

Schep de babaghanoush in een mooie Arabische schaal als je die hebt (aanrader om een ​​paar van in je keuken te hebben), besprenkel met olijfolie extra vierge en garneer met de peterselie. Ik vind persoonlijk koriander ook heel lekkere smaken met de babaghanoush. Geeft een extra hapje. Ook houd ik ervan om een ​​kloddertje sriracha saus of harissa erdoor heen te mengen voor extra pittigheid. De knoflook laat ik meestal achterwege omdat de aubergine puree al vanuit zichzelf zoveel smaak heeft.

Babaghanoush glutenvrij serveren

Babaghanoush is het lekkerst met Za ater chips, platbrood of pita dippers. Ook kun je als je glutenvrij wilt eten de babaghanoush met groente zoals witlof, peterselie stengel, komkommer of welke groente jij lekker vindt serveren.
Je kunt met dit basisgerecht van babaghanoush je eigen variatie creëren met de smaken die jij lekker vindt. Ik zou zeggen, ga lekker experimenteren en wees creatief in de keuken. Overigens was een van mijn eerste blogs op deYallafallafel-website ook over de babaghanoush. Hahaha ja zo lekker vind ik het! Mits goed klaargemaakt.


Nog een kleine opmerking voor de liefhebbers van de Midden Oosten keuken en die ook geïnteresseerd zijn in de historische achtergronden van het gerecht en de samengestelde food identiteit dan is de volgende link van deHummus Academie interessant om te volgen.

Besahatukum! Geniet van je eetreis .

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *