Falafel & Bosschenaren, gaat dat samen?

11 december 2023 | 0 Reacties

20231210 135246 (1)

Het afgelopen jaar in het hart van Den Bosch is als een culinaire Midden Oosten reis vol verrassingen geweest. Toen ik mijn businessplan opstelde medio oktober 2022, was het mijn overtuiging dat voornamelijk Bossche jongeren tussen 19 en 27 jaar, en dan vooral stadsstudenten met een voorliefde voor Street food uit de Midden-Oosten keuken, mijn falafel zaak zouden omarmen. Maar hoe hard ik ook tevoren aan een gedegen marktonderzoek heb gewerkt, dit keer bleek het toch anders uit te pakken. Overigens dit is de eerste keer want bij mijn andere projecten was het wel de doelgroep die ik tevoren had onderzocht dus des te meer reden om dit nog beter uit te zoeken!

Waar blijven die Bosschenaren nou?

Onze klanten of zoals beter verwoord gasten kring bleek een smeltkroes te zijn van culturen en nationaliteiten. We zijn nu een favoriete bestemming voor internationale gasten, vooral uit Syrië, Jemen, Egypte en Irak. Opvallend genoeg zijn er ook veel liefhebbers uit India en Pakistan die veelal voor ASML of andere grote organisaties werken (kennis migranten) die hun weg naar onze falafel zaak weten te vinden. Deze culturen zijn al bekend met de falafel en voor hen is de falafel bekend als Street food of als vervangende maaltijd. Ook veel Marokkanen die vanuit hun traditionele keuken nog niet bekend zijn met de falafel weten hun weg te vinden naar de Visstraat 25 en laten zich betoveren door de authentieke smaak van onze verse falafel. Maar waar blijft de autochtone bevolking oftewel de gemiddelde Bosschenaar?

Bossche falafel revolutie blijft uit

Op 21 november 2022 schreef indebuurt Den Bosch een artikel over de Bossche falafel revolutie . Wat mij het meest verbaasde, was dat uiteindelijk maar gemiddeld 8% van onze gasten autochtone Nederlanders zijn. En dan vaak ook Nederlanders die oftewel veel gereisd hebben naar het Midden Oosten en of die bekend zijn met de keuken van Ottolenghi of in een grote stad hebben gewoond waar er meer falafel wordt aangeboden. De autochtone Bosschenaar die bij Yalla Fallafel, falafel komt eten is gemiddeld 2% van onze gastenkring. Dat zijn dan met name mensen die bewuster en gezonder eetstijl prefereren en of Vegan / Vegetarisch zijn.
Je kunt je voorstellen hoe verrast ik eigenlijk ben want we zijn uiteindelijk naar Den Bosch gekomen om een ​​Bossche falafel revolutie te ontketenen.

Het lijkt erop dat de falafelrevolutie in Den Bosch nog vorm moet krijgen voor de lokale bevolking, waarvan velen nog traditionele gerechten vasthouden zoals carpaccio en vitello tonnato.

“wat de boer niet kent, vreet hij niet,”

Het is fascinerend om te zien hoe onze zaak een brug slaat tussen verschillende culturen, waar smaken samenkomen en de liefde voor falafel verbindt. Voor de Bosschenaren die gewend zijn aan “wat de boer niet kent, vreet hij niet,” is er nog een wereld te ontdekken. Of ze nu nieuwsgierig zijn naar de Ottolenghi-keuken of zich liever aansluiten bij de bekende restaurants in Den Bosch in het grote netwerk van ons-kent-ons, onze falafelzaak staat open voor iedereen die houdt van een smaakvol avontuur.

ONZE WENS

Falafel fungeert als een smaakvolle brug tussen verschillende food identities, waarmee het niet alleen een culinaire verrijking is, maar ook een instrument voor integratie binnen de Nederlandse samenleving. In onze zaak zie ik mensen uit diverse culturen samenkomen, hun eigen culinaire erfgoed delen en tegelijkertijd openstaan voor de smaken van anderen. Het delen van een maaltijd, met falafel als universeel genot, creëert een gemeenschappelijke grond waarop culturele verschillen vervagen. Hierdoor wordt onze falafelzaak aan de Visstraat 25, niet alleen een plek van gastronomisch plezier, maar ook een ontmoetingsplaats waar integratie natuurlijk en smaakvol samensmelt.

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *