Recept klassieke baba ghanoush

8 maart 2023 | 0 Reacties

Baba Ghanoush

Waarschijnlijk is de baba ghanoush het op één na populairste* Midden-Oosten mezze gerecht in Nederland. Het is gemaakt van aubergines en heeft een heerlijk rokerige aroma dat goed past als tapenade bij een borrel of mezze.

Baba ganoush betekent “de verwende vader”. Baba staat voor papa of vader en ghanoush staat voor verwend. Waarschijnlijk werd dit gerecht ooit opgediend aan een verwende sultan en heeft het die bijnaam gekregen. Wie het weet mag het zeggen. 🤷🏻‍♀️

Ik zie baba ghanoush ook vaak in de supermarkt maar de smaak daarvan kan niet tippen aan zelfgemaakt baba ghanoush. Daarom geef ik hieronder het recept van de klassieke baba ghanoush met tahini (sesamzaad pasta van sesamzaadjes).

Recept baba ghanoush

Het mooie van Baba ganoush is dat het op verschillende manieren kan worden gemaakt en dat iedere streek in het Midden Oosten dat weer op een andere doet. Daarmee ontstaan natuurlijk ook die leuke discussies hoe het echt gemaakt zou moeten worden, en dat ieder land of zelfs gezin denkt dat zij het juiste en unieke recept hebben.

Ingredienten

  • 4 grote aubergines
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels citroen (naar smaak)
  • 3 eetlepels tahini (naar smaak)
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding

Stap 1

Om de rokerige aroma in de aubergines te krijgen kun je deze het beste op de BBQ bakken. Als het geen lekker weer is voor de BBQ dan kan dat ook op een van de volgende alternatieve manieren:

  • Op de BBQ
  • Als je een open haard hebt, dan wikkel je de aubergines in aluminiumfolie en leg je ze dicht bij het vuur.
  • Als je een oven hebt, dan wikkel je de aubergines in aluminiumfolie en bak je ze 25 tot 30 minuten bakken in oven. Als je het eruit haalt dient de buitenkant zwart en slap te zijn.
  • Als je een gaskookplaat hebt, dan rooster je de aubergine zonder folie direct boven het vuur totdat het zwart geblakerd is.

Stap 2

Laat de aubergines afkoelen. Snijd ze dan doormidden, lepel de binnenkant eruit en doe het in een kom. Met een vork pureren. Als je extra rokerige houtskool smaak wil toevoegen dan kun je een houtskool warm maken, in folie wikkelen en deze even in een afgedekte schaal bij de aubergine mix laten dan trekt die rokerige smaak in de aubergine.

Stap 3

Doe de andere ingrediënten erbij en meng het met een vork.

Stap 4

Serveer de baba ghanoush met olijfolie en Libanees flatbread of groente waar je mee kan dippen zoals wortels, komkommer, romaine sla en witlof. Witlof is zeker aan te bevelen voor een zeer lekkere combinatie.

Heb je een vraag? Stuur me hier een bericht!

* het meest bekende en populaire mezze gerecht in Nederland is de HUMMUS. Vrienden in Nederland vertelden me zowaar dat hun kinderen de hummus als smeersel op brood gebruiken. Hoe leuk is dat?! Dat betekent dat food vanuit het Midden Oosten steeds meer ingeburgerd raakt in Nederland.

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *