Recept Vegan Shoarma

14 maart 2023 | 0 Reacties

Vegan Shoarma bij Yalla Fallafel Den Bosch

Bij Yalla Falafel zullen we iedere week een nieuwe weekspecial introduceren waarvan we het recept met jou zullen delen. Dat betekent dat je het zelf kan maken, bij Yalla Fallafel kunt komen eten, kunt bestellen en afhalen of thuis laten bezorgen (binnen een straal van 3 km vanaf de Visstraat 25 te Den Bosch.).

Vegan Shoarma van Yalla Fallafel

Bij Yalla Fallafel maken we de Vegan Shoarma van onder andere kikkererwten en tarwegluten.

Kikkererwten zijn de basis voor veel lekkere gerechten zoals de falafel, de hummus en heerlijke salades. Kikkererwten worden ook in soepen gedaan en hebben nog vele andere toepassingen. Wij gebruiken kikkererwten ook in het recept van vegan shoarma.

Tarwegluten is het eiwit uit de tarwe. Je kunt het niet in alle winkels kopen. Je hebt de meeste kans in een reformzaak, meestal hebben ze wel een leverancier die dat levert. Online bestellen kan ook, bijvoorbeeld van het merk Primeal.

Tarwegluten zijn een goede vleesvervanger en er wordt meestal seitan van gemaakt. Seitan heeft een vleesstructuur en wordt van tarwegluten, water en smaakmakers gemaakt. Wij hebben een recept ontwikkeld met kikkererwten zodat je een goed vullend gerecht en goede vervanger hebt als je af en toe het vlees mist. Het is niet eenvoudig te maken en de eerste keer zal niet meteen lukken maar as je de juiste combinatie en kneedtechniek hebt te pakken dan gaat het steeds makkelijker.

Ingrediënten Vegan Shoarma

Voor het deeg

  • 190 gram gekookte kikkererwten
  • 130 gram tarwe gluten
  • 75 gram kikkererwtenmeel (of zelf maken door droge kikkererwten te vermalen)
  • 125 ml water
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl mosterd
  • snufje zout

Voor de bouillon

  • 1 gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el sojasaus

Shoarmakruiden

  • 2 el witte peper
  • 1 el komijn
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 0,5 tl gemalen kardemom
  • 0,5 tl kurkuma
  • zout naar wens

Tips voordat je start

  • Weeg alles nauwkeurig af want met dit gerecht komt het heel nauw!
  • Gebruik alleen kikkererwten uit blik of glas die in water met zout zijn geconserveerd. Goed opletten want er worden vaak allerlei e-nummers gebruikt die zijn niet goed zijn voor dit gerecht en en je gezondheid.

Ok we kunnen aan de slag. Hieronder de stappen om Vegan shoarma te maken.

It’s not easy but it’s worth it.

Bereiding

Stap 1

Doe alle ingrediënten in een foodprocessor totdat je soort deegconstructie krijgt. Als het niet lukt haal het deeg uit de foodprocessor en doe je er wat meel of juist wat water bij totdat het niet meer plakt en het er als brooddeeg uit komt te zien. Rol het deeg met je handen en maak er een knoop in zodat het eruit ziet als een soort touw met een knoop erin.

Stap 2

Doe een ruime hoeveelheid water in een grote pan en breng aan de kook. Doe er een gesnipperde ui in, 1 el sojasaus en 2 tenen knoflook. Zodra het water suddert doe je het kneedsel erin.

Let op! Het water moet zachtjes sudderen en niet extreem koken anders wordt het deeg te sponzig en kun je de stukken er straks niet af scheuren om het op shaormastructuur laten lijken.

Laat 45 min sudderen.

Stap 3

Haal het deeg uit het water en laat het zo snel mogelijk terugkoelen naar een temperatuur van 4 tot 6 graden zodat het de vaste structuur krijgt.

Stap 4

Je hebt nu een mooi kneedsel dat je in reepjes kunt scheuren. Meng de reepjes met de shoarmakruiden en bak de reepjes.

Lekker in een pita of flatbread met ui/sumak, komkommer/tabouleh en een aantal frietjes. De saus die je kunt toevoegen is tahinsaus of granaatappelmelasse.

We zijn benieuwd wat je van dit recept vindt en of het je gelukt is te maken. Laat het ons in de comments hieronder weten.

Besahutukum

Op jullie gezondheid.

Yalla Fallafel Team

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *