Recept vegan knoflooksaus Thoumia

23 maart 2023 | 0 Reacties

Vegan Knoflooksaus Thoumia


Beste falafel lovers,

We hebben zoveel enthousiaste reacties en vragen gehad over onze Vegan Knoflooksaus dat we hierbij het recept met jullie delen.

Recept vegan knoflooksaus (Thoumia) in plantaardige versie
Het woord voor knoflook in het Arabisch is Thoum en de thoumia saus is een afgeleide hiervan. Thoumia kan op 2 manieren gemaakt worden. Of je maakt het met het eiwit van ei. Of je kunt het geheel plantaardig maken met maïzena. Dat is Maïszetmeel en dat wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten.

In het Midden Oosten is de vegan versie van de saus op basis van maïszetmeel immens populair. Het wordt met name gebruikt bij de shoarma of gegrilde kip.  Wij hebben het gebruikt tijdens onze weekspecial vegan shoarma.

Doordat er verse knoflook tenen in verwerkt worden geeft het een heftige smaakpalet en daardoor het best te eten met heftig gekruid eten, anders is het te overheersend. Je kunt het enigszins vergelijken met Aioli. 

Ik vind persoonlijk de Thoumia saus niet zo lekker bij de falafel omdat het dan de verse delicate smaak van falafel gaat overheersen. Bij falafel is het lekkerst om de tahini sesamzaad pasta te eten.  Meestal wordt thoumia bij vleesgerechten gebruikt.

Hieronder het recept van de vegan thoumia knoflook saus

Ingrediënten

 • 1 koffiekop maïzena
 • 3 koffiekoppen water
 • 3 knoflook tenen
 • 2 EL limoensap
 • 1 TL azijn
 • ½ TL zout of naar wens
 • 8 EL zonnebloemolie of zoveel dat het de saus de juiste dikte heeft

Bereidingswijze

 1. Doe in een pan de maïzena en het water met een roergarde goed mengen zodat het al opgelost is voordat je het vuur aanzet
 2. Zodra het opgelost is zet je het vuur op middelmatig en roer je continu. Blijf erbij staan en roer totdat je een bepaalde dikte krijgt. Het moet eruit zien zoals een doorzichtige pasta
 3. Zodra het de juiste dikte heeft haal je de pan van het vuur en doe je de maïzena pasta in een kom om goed af te koelen. Let op, je kunt er pas weer mee aan de slag gaan zodra het echt koud is geworden en dit vergt tijd. Dus je kunt een dag te voren de pasta maken en de volgende dag mee aan de slag
 4. Doe in de mixer de limoensap, knoflook, azijn en zout en mix dat goed.
 5. Voeg de maïzena pasta toe en blijf mixen totdat het een wit geheel wordt
 6. Dan voeg je in een lange draad en tekens heel weinig de zonnebloemolie toe. Dit is een van de belangrijkste handelingen om de saus lekker fluffy als mayonaise te krijgen te krijgen. Vergt wat oefening en uitproberen en het gaat je vast lukken.

Veel kookplezier en laat ons weten wat je ervan vindt.

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *