Vegan eten: hoe gezond is het echt? tips om gezonde vegan sauzen te maken.

9 april 2023 | 0 Reacties

aquafaba kookvocht van kikkererwten

Beste Yalla Falafel lovers,

Is vegan eten per definitie gezond?

Er komen veel mensen bij Yalla Fallafel met een vegan lifestyle omdat we veel plantaardig eten op het menu hebben staan. Onlangs hadden we vegan shoarma op het menu staan als weekspecial met bijbehorende vegan knoflook mayonaise saus. Vegan eten is over het algemeen een gezondere leefstijl maar niet per definitie gezond. Het is nog steeds mogelijk om ongezond voedsel te eten binnen deze levensstijl.

Een veganistisch dieet kan nog steeds hoog zijn in verzadigde vetten en suikers. Ook kan het zijn dat er onvoldoende essentiële voedingsstoffen worden opgenomen.
Wat wij hebben ontdekt is dat het heel belangrijk is om de etiketten goed te lezen. Zo ook bij het maken van een gezonde variant op mayonaise, namelijk de vegan saus van aquafaba.

Wat is aquafaba?


Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, zoals kikkererwten. Het kan worden opgeklopt tot een luchtig en stevig schuim, vergelijkbaar met eiwit. Hierdoor is het een goed alternatief voor eiwit in recepten, zoals meringue, gebak, pannenkoeken en mayonaise. Aquafaba is ook een bron van vezels, eiwitten en mineralen. Je zou toch zeggen dat het heel gezond is. Maar hoe gezond is het echt?

Tips voor het maken van gezonde aquafaba saus?

Het is heel leuk om met een recept aan de gang te gaan waarbij er kookvocht van kikkererwten wordt gebruikt. Wat we echter hebben gemerkt is dat men voor het gemak dan een blikje of een pot gekookte kikkererwten haalt bij de supermarkt en van deze kookvocht de saus gaat maken. Dit is absoluut af te raden en beter te vermijden. Er zitten veel conserveringsmiddelen in een pot of blik om de kikkererwten goed te houden en ze kunnen sporen van metaal bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dus let goed op wat er voor stoffen in kookvocht aanwezig zijn en het beste is natuurlijk om zelf het kookvocht te maken door gedroogde kikkererwten te koken. Je kunt kookvocht dan gebruiken voor het maken van sauzen en de gekookte kikkererwten voor het maken van verse hummus.

Later zullen we een blog posten met het recept van aquafaba mayonaise knoflooksaus en welke fouten je beter nog meer kunt vermijden om lekkere mayonaise en saus te maken van aquafaba oftewel het kookvocht van kikkererwten.

Besahatukum
Yalla Fallafel team met de best falafel en hummus in town!

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *