Beste Falafel lovers,
Bij een lekker broodje falafel past ook een lekkere saus. Hoewel de traditionele falafel saus de vegan tahini saus is, is het ook lekker om eens andere sauzen te proberen.
Wat is Aquafaba?
Aquafaba is nog niet zo lang geleden ontdekt door een Fransman. Hij heeft het kookvocht van peulvruchten voor het eerst gebruikt voor het maken van mousse en slagroom.
Aquafaba is een nieuw en nog niet zo bekend ingrediënt dat ideaal is voor mensen die plant-based of vegan eten.
Bij het koken van peulvruchten of kikkererwten kun je het kookvocht gebruiken om er een saus mee te maken. Dat kookvocht wordt aquafaba genoemd. In ons vorige blog hebben we je al tips gegeven waar je vooral op moet letten om een gezonde saus van aquafaba te maken. Om een ongezonde variant aquafaba te vermijden lees ons vorige blog.
Aquafaba is een goede vervanger van eiwit en kan opgeklopt worden tot een stevig schuim. Dit is ideaal als je plant-based eet en op zoek bent naar alternatieven. Aquafaba bevat namelijk zetmeel, eiwitten en suikers die ervoor zorgen dat het goed opgeklopt kan worden.
Recept Aquafaba
Tips voordat je aan de slag gaat met het bereiden van het recept Aquafaba vegan mayonaise.
Waar je op moet letten en beter even doorgelezen hebt voordat je aan de gang gaat met het recept.
Als je een vegan mayonaise of saus of mousse van aquafaba maakt, is het belangrijk om de volgende fouten te vermijden
- Het gebruik van overmatig zout of zuur kan leiden tot dunne saus;
- Te snel of langzaam toevoegen van olie kan ervoor zorgen dat de saus niet op juiste dikte komt en dat de saus gaat schiften;
- Als je de aquafaba te lang door klopt kan dat tot een korrelige saus leiden
- Laat de aquafaba eerst goed afkoelen als je er te snel mee aan de slag gaat en het is nog lauw dan krijg je ook niet de gewenste textuur
- Het is belangrijk om het kookvocht van de kikkererwten goed te filteren en ervoor te zorgen dat geen stukjes kikkererwten in zitten.
En dan nu aan de slag met het recept voor aquafaba vegan mayonaise
Ingrediënten:
- 1/2 kopje aquafaba, het liefst zelf gekookt. Het is af te raden vanuit potje of blik te gebruiken lees hiervoor de blog Vegan eten hoe gezond is het?
- 1/2 theelepel mosterd
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 1 theelepel citroen sap
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 3/4 kopje zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook geperst
Instructies:
- Klop de aquafaba, mosterd, witte wijnazijn, zout en peper samen in een mengkom tot een gladde massa.
- Blijf kloppen en voeg langzaam de olie toe tot het mengsel dik en romig wordt.
- Voeg de geperste knoflook toe en klop tot alles goed gemengd is.
- Breng de mayonaise op smaak met extra zout, peper of citroensap naar wens.
- Bewaar de mayonaise in een luchtdichte container in de koelkast.
Succes met de voorbereidingen.
Besahatukum
Yalla Fallafel team,
Best hummus and falafel in town.
0 reacties