De Bossche Falafel revolution

27 december 2022 | 0 Reacties

Falafel

Iedereen die weleens in het Midden Oosten is geweest kent ze. Wat bij ons kroketje of frikandel is, is daar de falafel. Ze lijken op gefrituurde bitterballen en zijn de nationale snack nummer 1 in het Midden Oosten.

Het grote verschil is dat de falafel een vegan gezonde snack is die gegeten wordt in een broodje of in een falafel salade bowl en die ook nog eens een milieuvriendelijke keuze oplevert.

Wat is falafel?

Op iedere straathoek in het Midden Oosten heb je zaakjes waar je lekker verse falafel kunt halen. Falafel kan als ontbijt, als lunch of als diner worden gegeten. het is lekker en vullend als maaltijd. Vooral als je het met salades eet. Met andere woorden: Fastfood dat ook nog eens gezond en vegan is.

Hoe maak je falafel?

Falafel wordt gemaakt van droge kikkererwten. Deze worden een nacht geweekt en dan met heerlijke kruiden en verse groenten zoals platte peterselie en in sommige gevallen verse koriander door de gehaktmolen gehaald om vervolgens in bolletjes te frituren in zonnebloemolie. Soms wordt aan de falafel groene tuinbonen toegevoegd of zoals in Egypte wordt de falafel alleen van groene tuinbonen gemaakt. Falafel recept kan variëren van land tot land.

Waar komt falafel oorspronkelijk vandaan?

Dat is een interessante vraag en de bron is niet duidelijk. Veelal wordt aangenomen dat tijdens de vasten tijd in het oude Egypte de falafel van groene tuinbonen als vleesvervanger diende. Als we naar het Midden Oosten kijken worden de falafels veelal van kikkererwten gemaakt of mengsel met groene tuinbonen. Diverse landen in het Midden Oosten waaronder Palestina, Libanon, Syrië en Israël claimen dat zij de oorspronkelijke falafel recept hebben uitgevonden. Israël eigent zich de Falafel en hummus als nationale gerecht toe terwijl wij denken dat ze oorspronkelijk vanuit Palestina komen. Maar door migratie en culturele toe eigening niet duidelijk meer is waar de falafel oorspronkelijk vandaan komt. Het maakt ons eigenlijk ook niet uit want falafel is een lekkere snack en daarom van iedereen die het lekker vindt.

Waar eet je de beste falafel?

In de Gazastrook is er een zaakje die al heel lang bestaat en die de lekkerste falafel van de hele wereld heeft. In Amman, Jordanië is er ook een falafel zaak waarvan de eigenaar oorspronkelijk Palestijns is en die heerlijke falafel heeft. in Nederland vind je in Den Bosch in de Visstraat 25 je de lekkerste hummus en falafel 🙂

Is Falafel vegetarisch of vegan?

Falafel is vegan. Er worden geen enkele dierlijke producten aan toegevoegd. De originele saus die bij de falafel wordt geserveerd en die taratoor wordt genoemd bevat wel yogurt maar je kunt dit vervangen door tahini saus en dan is je sandwich vegan. 

Pita Falafel
Pita Falafel

Hoezo Bossche Falafel revolution?

Bij Yalla Fallafel aan de Visstraat 25 kun je kiezen uit 3 verschillende soorten falafel die ieder op authentieke wijze en volgens het recept van het land dagelijks vers worden gemaakt en die ook nog eens in de traditionele bijbehorende brood worden geserveerd. Zo heeft ieder land weer een ander type brood waar het in gaat.

De Big Middle East

Stone baked pita met falafel uit Irak, hummus, sla komkommer, tomaat, gepekelde meiraap, groene pepers en jawel frietjes die in de sandwich gaan.

Yallafel

Libanees flatbread, falafel uit Syrië / Libanon, hummus, tomaat, komkommer, rode kool, muntblaadjes, gepekelde meiraap, groene pepers.

Jerusa

Ronde pita met falafel uit Palestina, hummus, komkommer, tomaat, gepekelde mini aubergine, uien in sumak.

DIY falafel

Wil je zelf helemaal je eigen brood en falafel samenstellen dan kun je dat zelf doen door te kiezen voor DIY falafel. Do it yourself falafel.

Tot slot

Vraag je je af waarom de falafel in Yalla Fallafel met dubbel LL wordt geschreven?

We vonden het grappig dat de Nederlandse uitspraak meer de nadruk legt op de middelste L van falafel 🙂

Volg ons ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *